TOPlist

Domácí pomerančový džus

27. června 2017 v 19:47 | Lea |  Gastro
Recept mi dala kamarádka a bývalá spolupracovnice v jedné osobě. Dlouho jsem k tomu neměla dostatek odvahy. Konečně nadešel čas, kdy jsem se smířila s tím, že tím alespoň pročistím odpad, pokud se to nepovede :D...
Musím teda říct, že výroba je časově náročná, ikdyž to tak na první pohled nevypadá. Strávila jsem nad tím dohromady celé dopoledne. Je to ale i tím, že jsem musela převařovat vodu v rychlovarné konvici. Nemám hrnec na deset litrů vody a musela jsem ji vařit po částech. Po převaření musí voda navíc vychladnout. Takže to u nás doma vypadalo jako v laboratoři vodárny. Všude rozestavěné nádoby s vodou, která chládla pekelně pomalu. Příště si koupím raději balenou. Není drahá, je čistá, má již pokojovou teplotu a výroba mi půjde rychleji. Neurychlím akorát cezení přes plátno...

Domácí pomerančový džus

Ingredience:
  • 5 pomerančů
  • 9 l převařené (nebo balené) vody
  • 1kg krupicového cukru
  • 20g kyseliny citronové

Postup:

Pomeranče neloupejte, jen dobře omyjte. Spařte je vroucí vodou, chlaďte a dejte asi na dvě hodiny do mrazáku.





Rozkrájejte je ostrým nožem na menší dílky a postupně je pomixujte tyčovým mixérem. Slupky potom vyhoďte.




Rozmixovanou dřeň dejte na 30 minut louhovat do tří litrů vody.




Hustý cedník vyložte čistou utěrkou a přes ni postupně přeceďte obsah nádoby s vylouhovanými pomeranči. Pozor! Po tomto kroku začnete přidávat i zbylých šest litrů vody, takže je třeba přizpůsobit velikost nádoby, do které cedíte. Použila jsem potravinářský kýbl na kvas.





Do základu přidejte cukr a dolejte vodu. Nakonec přidejte kyselinu citronovou a řádně promíchejte. Můžete stáčet. Nemáte-li kohoutek jako já na kvasné nádobě, přelijte džus pomocí trychtýře a naběračky. Hotovo :).



Lea
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama