TOPlist

Domácí Salko

13. listopadu 2016 v 19:47 | Lea |  Gastro
S blížícími se se Vánocemi, kdy většina hospodyněk začíná přemýšlet, co dobrého upeče (nebo dokonce už péct začaly) přijde tento recept velice vhod. Zapomeňte na kupované a ne zrovna laciné mléko v plechovce a zkuste si jej vyrobit sami. Budete překvapeni, jak je to rychlé, jednoduché a navíc za zlomek ceny jedné plechovky :)...

Pokud to čtete vy, co jste podle mého květnového receptu dělali pampeliškový med, tak se na to můžete rovnou vrhnout! Dnes budete totiž vytvářet "mléčný med" :)...


DOMÁCÍ KONDENZOVANÉ MLÉKO (známé jako Salko)

1. varianta: Základní receptura

Ingredience:
  • 2,5 dcl plnotučného mléka
  • 250 g moučkového cukru
  • 25 g másla (asi jedna lžíce)

Postup:

Všechny suroviny dejte do hrnce a zvolna vařte do husta. Trvá to asi deset minut, tak buďte trpěliví. Hlavně nezapomeňte míchat!
Hotovou pochoutku nalijte do sklenice. Hotovo.


2. varianta: Karamelové Salko

Suroviny se od základní receptury neliší, proto přecházím rovnou k postupu, který je malinko jiný. Příprava karamelového kondenzovaného mléka trvá o něco déle než předchozí postup.

Tentokrát nebudeme míchat všechny suroviny dohromady, ale budeme je přidávat postupně krok za krokem.
Do rendlíku nasypte cukr a zahřívejte. Asi za deset minut zhnědne a zkapalní - čili zkaramelizuje. Vzniklou hmotu dobře vymíchejte dohladka. Snažte se, aby v ní nezůstaly žádné hrudky. Přidejte máslo a znovu promíchejte. Nakonec vlijte dměřené mléko. Asi jste se právě lekli té velké karamelové hroudy, která se zrovna vytvořila! Nebojte, nic jste nezkazili! Jakmile se mléko dotkne bodu varu, hrudka se rozpustí. Než se tak stane, dobře promíchávejte. Pěkně odspodu :). Máte hotovo!

Lea
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama