TOPlist

Piniové oříšky kazí chuť

1. července 2016 v 11:06 | Lea
Chystáte se dělat pesto. Koupili jste si na to i piniové oříšky za velmi hříšný peníz. Teď stojíte v kuchyni nad otevřeným sáčkem a dumáte. Když je to tak drahý, tak to alespoň okoštuju, co je to zač...

Po první špetce nepoznáte nic. Dáte si tedy do pusy druhou větší špetku a o něco později i třetí. Už zhruba cítite chuť a víte, že jste s nákupem určitě neudělali chybu. Rozhodně! Ovšem tu největší a nejzrádnější chybu jste udělali právě tím, že jste jadérka ochutnali. Nyní máte v hmoždíři natrhané bazalkové lístky, ty zrádné oříšky, česnek, olivový olej a bokem nachystaný nastrouháný parmazán. Také sůl a pepř. Mixujete si a tvrdíte, že je pesto bez chuti.

Pesto není bez chuti. Určitě se vám povedlo! Jen s tou solí velmi velmi opatrně! Proč? Protože chuť jste ztratili vy. A můžou za to právě piniová jádra.



SŮL NAD ZLATO

Stalo se mi to zrovna dnes. Chystala jsem pesto pro tetu k svátku a napadlo mně oříšky ochutnat, nejsou-li náhodou žluklé. Přece jen už je mám nějaký ten pátek v kredenci. Žluklé, nevím, asi nebyly. Pro jistotu jsem nahradila oříšky mandlemi (luxus, pesto je má jemnější chuť). Na internetu jsem našla článek právě o piniových oříšcích a to ve smyslu jakéhosi "syndromu piniového oříšku". Skutečně v něm psali o tom, že piniová jádra dokážou zkazit chuť na celý týden! Sice jsem původně hledala něco jako "jak poznám žluklé ořechy", ale ihned jsem pochopila, že mi začíná peklo.
Taky že ano. Pesto totiž nešlo dochutit. Bylo dívné. Chutnalo spíš jako špenátový dresing než jako pesto. Znovu jsem se vrátila k článku. Snad tam bude i návod jak z toho ven. Prý pomáhá soléné a přesolené.

Hned jsem se toho chytila a naložila jsem si do pusy vrchovatou lžičku soli. Bylo to odporné! Slin v puse máte přibližně tolik, co průměrný bernardýn :D. Navíc krátce na to vás začne pobolívat žaludek. Ta pomine asi za nececelou hodinu. Uznávám, že to po zdravotní stránce nebyl zrovna nejšetrnější způsob. Potřebovala jsem ale urychleně napravit chuť. Čekalo mně dochucování dalších delikates různého charakteru.
Po lžičce soli a litru vody zkrátíte čekací dobu na chuť z šesti dnů na deset minut :).

Pesto mám mimochodem vynikající! A sypat do něj sůl, tak to se mi povedlo za pět dvanáct :). Bylo to tak akorát...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama