TOPlist

Alkoholy aneb ledová tříšť pro starší a pokročilé

13. července 2016 v 19:49 | Lea |  Gastro
Stalo se to v létě asi tři roky zpět. Šla jsem si domů z města okolo hospody a co nevidím. Poutač na cosi, co obrazně připomínalo ledovou tříšť. Přišlo mi to na hospodu jako hodně neobvyklá nabídka. Přece jen je to výhrada spíš nějaké cukrárny či kavárny. Na tom něco bude. Že by byla vylepšená o kapku alkoholu? To by bylo myslím neproveditelné! Zprvu jsem to nechala být.
Jak se ovšem ukázalo, přítomnost ledové pochoutky v restauračním zařízení, kolem kterého skoro denně chodím domů mi neskutečně zatížila myšlení a noční (ne)klid. Vrtalo mi to hlavou. Nevydržela jsem tehdy ani do konce týdne, rozbila prasátko na přebytečné nikláky a šla jsem na místo činu :)...

Teprve teď jsem viděla reklamní plachtu trochu lépe. Fakt! Jahodová vodka zpracovaná do tříště! Sklenička, asi jako whiskovka naplněná malými ledovými krastalky, ze kterých trčelo jakési mávátko. V rožku byla zubatá komiksová bublina s cifrou. A s tou cifrou prasátko nepočítalo! Tahle whiskovka, která by byla nakonec stejně prťavější, stála devadesát peněz. Polkla jsem na prázdno a vytáhla z kapsy přebytečný kov v hodnotě dvaceti korun, která mi jako měla stačit :D. Uvažovala jsem tedy selským rozumem. Na každé party stojí panák tohoto "lepidla" do třiceti korun. Tohle je jakýsi draze zaplacený hit. A bůhví, co je to vůbec zač! Vodka přece nemrzne!

Cestou domů mně napadlo něco daleko šílenějšího, než koupit si za hříšný peníz vzorek k ochutnání. Totiž, zkusit si doma vyrobit misku něčeho, co by tomu mohlo přibližně odpovídat. Stejně jsem chtěla dělat zmrzku. Mám jahody i vodku! Sice jakousi broskvovou, ale na tom pro začátek nesejde. Zkusím to nějak splácat dohromady...
...a ono mi to vyšlo! A bylo to luxusní!












































JAK MOC JE TO JEDNODUCHÉ?

Velmi! Můj první pokus spočíval v jahodové dřeni coby základu pro zmrzlinu bez mléka či smetany. Umixujete jahody s cukrem, poředíte podle potřeby pomerančovou šťávou nebo 100% džusem. Celou dřeň jsem dala do plastové uzavíratelné misky a strčila to do mrazáku. Vznikající kusy ledu jsem každou hodinu porozbíjela vidličkou a dala směs zpátky. Z toho důvodu je výroba časově náročná a zabere celý den. Konzistence ledové tříště u čistě ovocné dřeně dosáhnete zhruba za 8 hodin. Tomuto stavu říkám, že "se to chytlo". Můžu tak přejít k hlavnímu bodu programu. Budu po kapkách přilévat vodku. Bála jsem se. Nedokázala jsem odhadnout, jestli to vyjde anebo to po celé námaze budu muset vyhodit. A tak jsem přikapávala vodku a prokopávala vidličkou celý zbytek odpoledne a část večera. Výsledek stál ale za to! Hned jak došla tekutina v panákové skleničce a došlo na poslední promíchání a promražení, naložila jsem si zkušební sousto na lžíci. Něco tak dobrého a fyzikálně vlastně velice unikátního se mi nepovedlo dlouho. Zmrazila jsem vodku! Se 100% úspěšností! Královna kuchyně :)...

ZÁKLADNÍ A JEDINÉ PRAVIDLO PRO ÚSPĚCH: Alkohol se přilévá až do dobře promrznuté směsi! NIKDY dříve!!!

Když se mi dílo podařilo a dokonce jsem ani nikoho neotrávila, rozhodla jsem se zkoušet i jiné kombinace. Nakonec jsem ale přece jen zůstala u ověřených kombinací a vyráběla tříště po vzoru známých koktejlů a míchaných drinků.
Připravila jsem si pro vás to nejzákladnější snad z každého nápojáku! Colu s rumem, vodku s džusem a Semtex s vodkou.
Recepty napíšu postupně od nejkratší doby mražení.


Nejméně času zabere Cola s rumem, zmrzla asi za 3 hodiny.

Do misky, ve které budeme i mrazit nalijeme colu. Je dobré odměřovat ji po sklenicích. Lépe se pak odměřuje množství rumu. Na jednu sklenici je jeden panák rumu. Do coly přidáme trochu citronové šťávy a dáme zamrazit. Až se vám "to chytne", budete přikapávat rum.

Následující postup bude stejný pro všechny tři recepty:
Směs prohrabáváme vidličkou a rozbíjíme vzniklé kusy ledu, abychom vytvořili konzistenci ledové tříště. Až tak nastane, nalijeme si panáka alkoholu a pomocí například malé lžičky jej postupně přikapáváme. Opět mrazíme a prokopáváme. Po poslední dávce alkoholu vždy promrazíme.

U všech receptů platí, že 1 sklenice = 1 panák!


O trochu déle a to něco okolo 6 hodin trvá zamrazení Vodky s džusem.

Do misky nalejte džus. Ovocný podíl by měl být určitě 100%! Vodnaté džusy sice mrznou lépe, ale chuťově nejsou nic moc. Nejlepší jsou ty s kousky ovocné dužniny. Máte? Šup s tím na mrazák!

Dále pokračujte podle postupu z předchozího receptu, akorát vyměňte rum za vodku. Ikdyž takový džus s rumem...kdoví... :)


Největším časovým peklem, kvůli kterému jsem musela v noci vstávat je Semtex s vodkou. Trvalo to opravdu den a noc! Semtex musí být opravdu skutečné svinstvo!

Semtex nalijte do misky a dejte mrazit podle již známého postupu.

Tady jeden panák vodky nepostačí. Teda, do tříště ano! Jen ten druhý si dejte na kuráž! Za to dlouhé čekání na hotové dílo ;).


Tak a to je vše. Věřím, že jsem vám poskytla malou inspiraci do horkých letních dnů, které si jistě užíváte naplno. Držím vám palce pří výrobě ledových laskomin. Pokud přijdete na nějakou zajímavou kombinaci, určitě mi napište do komentářů :). Ráda získám inspiraci také já...

Hezké léto všem!

Lea

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jill Jill | Web | 14. července 2016 v 14:03 | Reagovat

Dobrý nápady na léto, :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama