TOPlist

Pampeliškový med

7. května 2016 v 11:08 | Lea |  Gastro
Letos jsem se poprvé vrhla na výrobu pampeliškového medu. Poprvé jsem dělala pampeliškový med úplně sama samotinká. Vždycky jsem asistovala babičce nebo někomu z příbuzných, ale letos jsem si chtěla udělat svůj čistě vlastní a ověřit si své gastronomické BIOschopnosti :). Výroba je velmi náročná na čas, protože jak víte sezona pampelišek je velmi krátká. Louky šednou stejně rychle, jako před necelým měsícem zežloutly :(. Proto je potřeba jednat aktivně a být rychlejší než příroda!
Čas je skutečně to nejsložitější, co od výroby medu z hlaviček žlutých kvítků odrazuje většinu hospodyněk. Celá výroba se totiž musí rozložit do dvou dnů. Samotné vyvařování a stáčení do skleniček už není žádná hrůza a je to vlastně velmi jednoduché.

Pampelišky je dobré nasbírat na louce, protože jsou daleko od čoudících kamionů a pes se tam objeví jen příležitostně. Já tu možnost nemám, nicméně mám za barákem dětské hřiště, kam psi nesmějí a přes pampelišky nebylo vidět zeleného stébla trávy :). Rozhodla jsem se tedy, že se do toho letos dám! Minulý týden jsem si vymezila dva dny a podklady pro tento článek jsem pstupně realizovala :). Snad vám, vážené čtenářky a čtenáři stihne tento návodný článek pomoci ještě letos! Píši opravdu za pět dvanáct a pampelišky začínají nemilosrdnou rychlostí odkvétat. Tak snad je ještě stihnete, jelikož domácí med z jejich nekteru je něco naprosto unikátního :).

K výrobě budete potřebovat:
  • 400 - 600 ks pampeliškových hlaviček - měly by se sbírat kolem poledne a množství odpovídá středně veliké igelitce nasbírané ze 3/4
  • 2 litry vody
  • 3 malé citrony, limety nebo pomeranč - já zvolila jeden citron, jednu limetku a malý pomeranč
  • 2 kg cukru - vždy pamatujte, že množství cukru a vody musí být v poměru 1:1 (2 kg cukru : 2 litry vody apod.)
To je opravdu vše :).

Jak docílit medu z výše uvedených surovin:

PRVNÍ DEN:

Ke sběru kvítí si připravte igelitku, gumovou rukavici proti ušpinění rukou, alergici na bodnutí hmyzem si přibalí pro jistotu léky. Včely vám nepřenechají pastvinu bez boje! Jak už bylo psáno, ideální doba sběru je okolo poledne. Vyberte si místo, kam nechodí psi. Minimum jezdících aut je v mětských pdmínkách všude, kde auta pouze parkují :D. Tomu se prostě nevyhnete! Nasbírejte hlavičky pampelišek. Kdyby se stalo, že byste s květem utrhli i malý kousek stonku, nic se neděje! Snažte se ale, trhat je bez nich :).

Otrhané květy vysypte do lavoru a zatopte je vodou, do které nasypte malou hrstku soli - slaná voda vyplaví malé černé broučky, kteří k květech obvykle přebývají. Po 5 minutách vodu slejte a ještě zedvakrát až třikrát znovu propláchněte. Propláchnuté hlavičky přendejte do velkého hrnce a zalijte je 2 litry vody.

Nastrouhejte k nim kůru z citrusů, které následně pokrájejte na plátky a přidejte k budoucímu výluhu (pokud možno bez hořkých semínek). Hrnec postavte na sporák a směs přiveďte k varu. Potom zmírněte plamen a vyvářejte 15 minut. Odstavte.
Výluh je hotový! Postavte jej někam třeba do chodby a běžte do kina :). Dnes máte již odpracováno! Pampelišky se budou louhovat následujících 24 hodin...

DRUHÝ DEN

Připravte si druhý velký hrnec. Do něj zapřete jemné síto a do síta rozprostřete plátěnou utěrku - klidně ji nechte vyčnívat ze síta ven, lépe se vám bude ždímat výluh po scezení. Do tohoto hrnce přelijte přes síto celý výluh a vyklopte pampelišky. Zabelte je do utěrky a pořádně je vyždímejte přes utěrku. Zbytky vyhoďte, utěrku co nejdřív přeperte. Hrnec ve kterém jste přes noc louhovali vypláchněte a dejte na něj síto (tentokrát už bez utěrky). Scezený obsah přes něj přelijte zpátky.

Přidejte oba balíky cukru, promíchejte, přiveťe k varu a na mírném plameni vařte asi 3,5 hodiny. Občas zespodu pořádně promíchejte. Ono platí, že čím déle vaříte, tím hustější medve výsledku získáte. Mezitím naskládejte skleničky bez vršků do nějaké hluboké čisté nádoby a nalijte do nich horkou vodu. Pokud v konvici nějaká zůstane, nalijte ji okolo sklenic - tak já letos vyvařovala :). Med z této dávky surovin vyšel na čtrnáct skleniček od přesnídávky / jogurtu...

Sklenice rozestavte na utěrku těsně vedle sebe a nalijte do nich horký med. Hrnec od medu okamžitě umyjte! Skleničky nechte stát na lince a nechte úplně zchládnout - teprve pak je můžete zavřít. Hotovo!

Lea



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama