TOPlist

Domácí kynutý knedlík

27. ledna 2016 v 18:32 | Lea |  Gastro
Když jsem ještě vařila "závodně" jako učeň na kuchařině, říkával nám mistr odborného výcviku: ,,Odpustím vám cokoliv. Že jste dali do guláše málo papriky. Že zapomenete do segedínu vlít smetanu nebo něco osolit...ale knedlík... Ten odříkáte zpaměti i když vás kvůli němu probudí nad ránem!"
Opakovali jsme si postup kynutého knedlíku denně a skutečně bych ho odříkala i v pozdních nočních hodinách se dvěmi promilemi v krvi.
Odkaz pana mistra posílám prostřednictvím svého blogu dál. Knedlík je ikona české kuchyně a nad pravý domácí se hned tak nějaký kupovaný nevyšvihne...
Následující recept jsem doplnila obrázky, aby bylo vidět, že připravit domácí knedlík není vůbec nic složitého.

KYNUTÝ KNEDLÍK


Ingredience na 2 menší knedlíky:

  • 500g hrubé mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 kostky čerstvého nebo 1 sáček sušeného droždí (při použití sušeného je třeba prostudovat si doporučené mnžství mouky)
  • 250ml vlažné vody nebo mléka (dávám vodu)
  • 1 vejce
  • olej na potírání

Postup:




Mouku smíchejte se solí. Pokud jste se rozhodli pro sušené droždí, přidejte i to. Uprostřed udělejte důlek, do kterého vlijte hrnek vlažné vody nebo hotový kvásek z čerstvého droždí (postup níže). Přidejte rozklepnuté vajíčko a zpracujte tužší těsto.






Pokud je vám bližší použít droždí čerstvé, postupujte následovně: Hrnek vlažné vody stačí napustit z kohoutku, mléko dejte na půl minuty do mikrovlnky. Pokud se vám bude zdát moc horké, nechte ho chvilku stát na stole. Tekutina by neměla být ani horká ani studená. Do tohoto hrnku přidejte nadrobené kvasnice (možno i lžičku cukru pro podporu kynutí) a nechte vzejít kvásek. Vzniklé těstíčko vlijte do mouky, ve které jste vytvořili uprostřed důlek. Vypracujte tužší těsto.






Těsto zakryjte čistou útěrkou a postavte na nějaké teplé místo. Nechejte nakynout (cca 30 minut).






Vyklopte těsto na vál a vytvořte z něj dva bochánky, které znovu propracujte. Znovu je přikryjte útěrkou a dopřejte jim dalších 10-15 minut kynutí pod útěrkou.






Z bochánků vyválejte knedlíky. Délka závisí na průměru vašeho největšího hrnce. Nezapomínejte ani na to, že knedlíky při vaření ještě nabydou. Myslete na to obzvlášť, pokud se chystáte vařit je oba naráz!

Teď už opravdu naposledy je nechte znovu 10-15 minut kynout. Mezitím si na sporák postavte osolenou vodu a přiveďte ji k varu. Někam blízko sporáku si připravte prkýnko, něco čím budete knedlíky obracet (naběračka, vařečka, dvě lžíce), špejli a olej.






Do vroucí osolené vody vložte knedlíky a vařte je 9 minut. Poté knedlíky ve vodě otočte a po dobu dalších 9 minut dovařte. Tahle doba je nejoptimálnější. Mám to vyzkoušené a osvědčené. Nikdy se mi nestalo, že by byly knedlíky nedovařené nebo rozvařené. Dodržujte tuto dobu.






Vytáhněte dovařené knedlíky po jednom na prkýnko a okamžitě propíchejte špejlí (stačí zečtyřikrát na celou délku). Je to nejdůležitější úkon ze všech! Jakmile knedlík nepropícháte, srazí se vám. Znamená to, že ten krásný válec, který získal během posledních dvaceti minut na objemu bude poloviční.
Propíchané knedlíky promažte olejem a nechte vychladnout.


Dobrou chuť!

Lea

TIP: Pokud vám zůstane zbytek knedlíku, nakrájejte jej na kostičky a osmažte na cibulce zpěněné na oleji dozlatova. Osolte, opepřete a máte výbornou večeři či svačinu do práce ;)...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama