TOPlist

Karamelizovaná cibule, tuňáková pomazánka a latkes

11. října 2015 v 10:51 | Lea |  Gastro
Naprostá ikona mojí kuchyně je bezpochyby karamelizovaná cibulka. Přišla jsem na ni naprostým omylem a stále objevuji, kam se hodí a kam ne. Nejlépe chutná v tuňákové pomazánce, na vařených bramborách a na Latkes (něco jako lívance, akorát vylepšené strouhaným sýrem).
Jak k tomu došlo? Přišla jsem po noční domů a jala jsem se přípravy dušeného zelí, do kterého jak známo patří cibulová zásmažka. Jak jsem byla zblbnutá z práce a navíc ospalá, nastal ten osudový přehmat. Místo mouky jsem k cibulce přidala lžíci moučkového cukru. Ta mouka je jakási čudná, proč je to tak hnědé a nehoustne to :D...
Vzala jsem si lžičku a vložila sousto do pusy. Hned mi bylo jasné, co jsem vyvedla. Co teď s tím? Vyhodit? V žádném případě! V lednici je tuňák a máslo...

TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA

Ingredience:
  • asi 200 g másla (kousek z něj odkrojte na orestování cibule)
  • 1 cibule
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • tuňák ve vlastní šťávě (s tuňákem v oleji to není dobré)
  • sůl a pepř

Postup:

Máslo dejte do misky a nechte změknout, aby se s ním dobře pracovalo. Přidejte scezeného tuňáka a promíchejte. Osolte a opepřete.
Menší odkrojekek másla vhoďte do hrnce nebo na pánvičku, rozehřejte a osmažte na něm dozlatova drobně pokrájenou cibulku. Když se vám bude zdát, že je cibulka "na suchu", můžete přikápnout malé množství oleje. Až dosáhnete požadvané barvy, přisypte polévkovou lžíci moučkového cukru. Míchejte, dokud na dně hrnce neuvidíte kapičky karamelu.
Zkaramelizovanou cibulku přidejte ke směsi másla a rybí konzervy. Dochuťte a máte hotovo.


BRAMBORY KE KYŠCE

Postup:

Jak uvařit brambory asi nemusím popisovat. Jen je prosím nechte ve slupce (jsou pod ní vitamíny a nechce se vám škrábat :D), pouze důkladně omyjte. Nakrájejte je na klasickou přílohovou velikost a uvařte ve vroucí osolené vodě. Slupku po uvaření neloupu. V půlce varu (asi po 10 minutách) začněte karamelizovat cibuli, abyste ji stihli současně s dovařením brambor.


LATKES

Ingredience:
  • 2 vejce
  • 1/4 hrnku vody
  • 2 lžíce cukru
  • 1 hrnek strouhaného sýra
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • trochu mléka na rozředění (nemusí být, ředit se dá opět vodou)
  • sůl a pepř

Postup:

V míse smíchejte všechny suroviny a připravte táhlé těstíčko, které klaďte lžící do rozpáleného oleje a vytvořte z něj malé lívanečky. Nemusíte smažit v lívanečníku. Díky sýru drží placičky krásně pohromadě. Smažíme po obou stranách dozlatova.
Latkes se dají podávat s marmeládou, jogurtem, smetanou, javorovým sirupem anebo právě karamelizovanou cibulí.

Lea
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama